Skip to main content

Schrijver

KnetterSpetter2
knetterspetter front

 

Samen met Thijs van Aken schrijft Ewout De Avonturen van Knetter en Spetter. Voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Met geweldige illustraties van Erik Butter. Deel 1 verscheen in 2017, deel 2 in september 2019 www.knetterenspetter.nl

KoopOp 24 september 2017, aansluitend op een voorstelling van De Dansende Dichters in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam, presenteerde Ewout een nieuwe dichtbundel: Kneed schoorvoetend weer een ziel.

Koop

inkijkexemplaar downloaden

 

Na Uitgehongerd Document (1997) zijn tweede bundel.

uitgehongerd document

Koop

inkijkexemplaar downloaden

 

De afgelopen jaren heeft Ewout de volgende toneelteksten geschreven. Ingrijpende bewerkingen van bestaande teksten. Sommigen zeggen; ze zijn hertaald. En één spiksplinter nieuwe.

MAC

naar Macbeth van William Shakespeare
Een krankzinnige voorstelling over zinloos geweld.

scene 3

Een wild festival ergens in Nederland. Een groep gamers. Bloedfanatiek. Titels als PUBG, Horizon Zero Dawn Forbidden West en Call of Duty. Spelen zonder problemen 24 uur achter elkaar om daarna los te gaan in de verdovende roes van razende techno. Hard gaan is hun motto. Zijn ze ook dol op. Duncan is de absolute ster, King of Games. Mac en Becks zijn twee trouwe vazallen online en achter de gameconsole. The Lady Maggie, het vriendinnetje van Mac is bovenmatig geïnteresseerd in die titel : King of Games. Ze verleidt Mac om Duncan uit de weg te ruimen. Ondanks de waarschuwingen, of waren het aanmoedigingen, van drie sierlijke, sexy, volkomen doorgeflipte esoterische witchbabes, dendert Mac voort. Hij laat zich verleiden. En daarna is er geen weg meer terug. Een orkaan van gore woorden en verwoestend geweld steekt op.

pdfDownload: Script MAC

Kaleidoscalp

Affiche Kaleidoscalp

Spiksplinter nieuwe tekst. Een indringend portret van een straat in 2022. Waar aanvankelijk een kaleidoscopische verzameling bewoners en een paar onverwachte gasten blij zijn met een buurtfeest. Waar verschillende generaties ogenschijnlijk broederlijk zowel vlees als vegan producten gaar braden op de barbecue. Maar al snel blijkt dat persoonlijke tragedies, maatschappelijke verschillen en generatieconflicten een explosief mengsel vormen. Het scalpmes wordt geslepen en het feest verandert in een aaneenschakeling van bizarre ontwikkelingen en diep gevoeld onvermogen. Naast die gehuurde partytent met reusachtige barbecue proberen de buurtbewoners uit alle macht niet te verdrinken in hun grimmige emoties.

pdfDownload: Script Kaleidoscalp

Romeo & Julia

Een verschroeiende liefdesgeschiedenis, een verscheurende vete tussen twee modehuizen. Tijdens een modeshow ontmoeten Romeo en Julia elkaar. Hun liefde vat vlam als een vonk in een berg stro. Hij hoort bij Montobash, zij loopt voor Claystraw. Durf je je hart te volgen? Gaat je omgeving daarin mee? Een voorstelling over onbeheersbare emoties en driftige koppen. Over macht en overgave. En bovenal; hartstochtelijke liefde. Toneel op de catwalk, schitterende modeshows, glamour, flitsend licht en stampende beats.

De ontwerpen van Claystraw en Montobash, de twee rivaliserende modehuizen, zijn van jonge aanstormende modeontwerpers. Sophie de Groen (www.sophiedegroen.com), Marlies van Stolk (instagram marliesvanstolk) en Nine Parre (www.ninemarinparre.nl) putten uit eigen werk en customizen bestaande outfits. Sprankelend, oogverblindend, adembenemend. Met muziek van DJ Bruno Verhaar.

pdfDownload: Script Romeo en Julia

 

IMG 0945
IMG 1067
IMG 1188
IMG 1211
IMG 1229
IMG 1237
IMG 1080
Ontmoeting Romeo Julia
Romeo Vivienne
Julia balkon
Julia Bruidsjurk
Mercedes
Puck
Puck Karl en Vivienne
Romeo Julia
Romeo Julia bij Gilles
Tyra Claystraw
Victor Rolf 2
Victor Rolf

Valerius

Een kaleidoscopisch, scherp en menselijk portret over het leven van negen patiënten, een vader, een arts en een verpleger in een psychiatrische inrichting. 12 rollen

Ewout bewerkte heel vrij 'Een soort Hades' van Lars Norén en liet zich inspireren door 'One flew over the cuckoo's nest'. Samplede andere teksten en gedichten en creëerde ook nieuw materiaal. Gooide alles in de blender, kortte flink in en schreef Valerius. Dit is het terugkerende procédé.

www.toneelgroepvenster.nl

pdfDownload: Script Valerius

 

Kers

Een tekst over de spilzucht en gekmakende besluiteloosheid van een vermogende familie, het verlangen om gered te worden en de halsstarrige onwil om het heft in eigen hand te nemen. In een duistere omgeving van weemoed, verwaarlozing, onbeantwoorde liefde en angstaanjagende geluiden. 10 rollen

Bewerking van De Kersentuin van Anton Tsjechov. Handeling verplaatst naar Amsterdam.

www.toneelgroepvenster.nl

pdfDownload: Script Kers

 

Engelen in Amsterdam

Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1985, waar de hoofdpersonen onverhoeds geconfronteerd worden met de uitbraak van de dan nog onbekende, dodelijke, ziekte AIDS. Dit heeft verwoestende gevolgen voor hun levens en voor hun omgeving. 13 rollen.

Bewerking van Angels in America van Tony Kushner. Handeling verplaatst naar het Amsterdam van de jaren ’80. Ingekort tot 2,5 uur.

www.theatergroeptroost.nl

pdfDownload: Script Engelen in Amsterdam

 

Leer

Het koninkrijk van Lear is vervangen door het leerbedrijf in schoenen, tassen en jassen van LEER. Met een rundvee fokkerij in Argentinië. Huiden van eigen kweek. De dochters zijn gebleven. De oude Leer verdeelt zijn bedrijf nadat hij een wie-houdt-het-meest-van-mij competitie heeft uitgeschreven voor zijn drie dochters. Die verdeling komt niet zonder pijn tot stand en heeft grote gevolgen voor de onderlinge verhoudingen. Leer takelt in hoog tempo af. Is het Alzheimer? Het lijkt er op. De twee oudste dochters kunnen de zorg voor hun vader niet combineren met de zorg voor het bedrijf en raken steeds meer verblind door hun eigen obsessies. Zozeer zelfs dat er bloed vloeit. Veel bloed. Want slachten, dat kunnen deze dochters.

Een tekst waarin het gruwelijke drama van een vader die zijn leerimperium wil verdelen onder zijn drie dochters met een hallucinerende lichtvoetigheid wordt verteld. Over de relatie tussen ouders en kinderen, over erfenissen, en over de genadeloze aftakeling die ons allen in meer of mindere mate ooit zal treffen. Iedereen wil oud worden maar niemand wil het zijn.

Bewerking van King Lear van William Shakespeare. Het koninkrijk van Lear is vervangen door het leerimperium van Leer.

www.theatergroeptroost.nl

pdfDownload: Script Leer

 

MAC

mac

In een omgeving, of zeggen we environment, van computers, keiharde technohouse, hiphop, drugs, kostbare wannahaves en full-color fancy-coated marketingconcepten over innovatieve multimediale lifestylers, vechten een aantal diehards online hun gamez uit, op leven en dood. In MAC gaat het niet zozeer om het koningsschap wat onze hoofdpersoon doet kwijlen van lust en begeerte maar de virtuele heerschappij over een global cyberworld. De gewelddadigheid houdt echter niet op bij de muis of het toetsenbord. Opgejut door zijn schele vriendin wordt Mac ook buiten de wereld van de gamez steeds gewelddadiger, steeds onverzoenlijker, steeds meer uit op macht al is het maar over zijn eigen straat, zijn eigen wijk, zijn eigen discotheek, zijn eigen supermarkt. Ondanks de waarschuwingen van drie sierlijke, sexy, volkomen doorgeflipte esoterische witchbabes, dendert Mac voort op de door hem ingeslagen weg. Van God los. Een weg die letterlijk dood zal lopen. MAC een fijne tekst over zinloos geweld.

Bewerking van Macbeth van William Shakespeare.

pdfDownload: Script MAC

 

Meeuwenlaan 61

meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61
meeuwenlaan61

Een huis in Heiloo. De ambitieuze toneelschrijver Sacha Portengen heeft een gecompliceerde verhouding met zijn moeder de beroemde actrice Irina Portengen. Hij heeft de schurft aan haar repertoiretoneel en zoekt naar ‘nieuwe vormen’. De jonge actrice Nina Reijn speelt een monoloog uit een nieuw stuk van Sacha waar Irina maar weinig waardering voor heeft. Sacha raakt meer en meer gefrustreerd. Als Nina, Sacha’s grote liefde, vertrekt uit Heiloo en een verhouding begint met de geliefde van Irina, de beroemde schrijfster Sonja van Meijeren stort zijn wereld in. Twee jaar later.

Sacha is een beroemde en succesvolle toneelschrijver geworden maar hij wordt verteerd door liefdesverdriet en kan maar niet genieten van zijn succes. De verhouding tussen Nina en Sonja is onstuimig maar van korte duur geweest. Omdat de gezondheid van zijn tante Olga verslechtert keert nog één keer iedereen terug naar Heiloo; een ontmoeting met een gruwelijke afloop.

Bewerking van Een Meeuw van Anton Tsjechov

pdfDownload: Script Meeuwenlaan 61

 

Antigone

antigoneflyer

Na een bloedige strijd heeft het leger van Thebe het leger van Argos vernietigend verslagen. De koning van Thebe, Eteocles, is in een tweegevecht met zijn broer Polyneicos gesneuveld. Ook Polyneicos is in dit gevecht omgekomen. De lijken liggen op de vlakte voor de poorten van de stad. Hun oom Creon grijpt het koningschap en beveelt dat Eteocles met alle pracht en praal begraven moet worden, terwijl de verrader Polyneicos moet blijven liggen in het zand, ten prooi aan gieren en honden. Dit is voor hun zus Antigone onverdraaglijk. Zij huldigt het principe dat elke dode, ongeacht zijn levenswandel, recht heeft op een fatsoenlijke begrafenis omdat dat de enige weg is voor de ziel om het dodenrijk te bereiken. Met open ogen en een onverzettelijke, religieuze overtuiging staat ze op tegen haar oom. Voor deze overtuiging is zij bereid te sterven. Ook Haemon, de geliefde van Antigone en zoon van Creon, slaagt er niet in zijn vader op andere gedachten te brengen. Wanhopig vlucht hij het paleis uit. Als Tiresias, een paragnost, een gruwelijke voorspelling doet, komt Creon schoorvoetend op zijn besluit terug. Te laat.

In Antigone wordt een aantal fundamentele kwesties aan de orde gesteld. Een daarvan is de vraag of je bereid bent voor je principes te sterven, zowel letterlijk als figuurlijk. De elfde september 2001 maakte deze vraag weer onwaarschijnlijk actueel. Verder is in deze tekst ook de ‘taal’ geactualiseerd en wordt het drama met een gepassioneerde lichtvoetigheid tegemoet getreden.

Bewerking van Antigone van Sophocles.

pdfDownload: Script Antigone

 

Galg

galg

Twee redacteuren van een reality programma zijn opzoek naar het item dat ze wereldroem zal opleveren. Al fantaserend en manipulerend raken ze steeds verder verwijderd van de werkelijkheid, elkaar en zichzelf. Dat loopt slecht af. Twee rollen, één rol op film.

Tekst geschreven samen met Michiel Zeegers.

 

The Showdown deel 1, 2 en 3.

Tijdsbeeld van eind jaren 80 en begin jaren negentig van de vorige eeuw. Hoe het is om dan rond de dertig te zijn. Fragmentarisch script met losse scenes. Zes spelers.

Showdown 1: De Verslindster

Verslindster
 
 

Showdown 2: De Veronzegster

veronzegster1
 
 

Showdown 3: Nacht, nacht alweer!

showdown3

 

RAM, libretto voor een rockopera

Twee kinderen spelen een computer game. In het spel gaat het er om verhalen te verzinnen. Dat doen ze naar hartelust. Tot op een gegeven moment het spel niet meer naar de spelers luistert maar de verhalen zelf overneemt. Dan wordt het eng. Uiteindelijk blaast het spel zichzelf op. 12 rollen, koor, dansers, band.

 

Ewout schreef ook mee aan de scripts van voorstellingen van De Dynastie van Oer en La Pralinette de Papa Nugue. Hij schrijft incidenteel ook in opdracht.